fredag 16 juli 2010

Löskokt ägg



Så här lagar du Koka ägg kokta ägg koktider för ägg:

  1. Du kan koka ägg på två vis. Lägga dem i kallt vatten som du kokar upp. Då tar du tiden från det att vattnet kokar. Kylskåpskalla ägg är lättast att få bra om du lägger i kallt vatten och kokar upp då de lätt spricker annars av temperaturskillnaden.
  2. Eller så lägger du äggen i kokande vatten. Då måste du picka hål i varje eller iaf en ända på ägget om det inte ska spricka. Sänk gärna ner halva ägget några sekunder innan du sänker ner hela ägget (annars kan ägget spricka även om du pickat det).
  3. Koka äggen i en kastrull med vatten som täcker äggen enligt tiden ovan. När vattnet kokat upp låter du det sjuda på lägre värme i det antal minuter som anges ovan.
  4. Häll av vattnet.
  5. Låt äggen svalna. Du kan spola eller lägga äggen i kallt vatten så svalnar de snabbare och ägget slutar också att tillagas så att du kan vara säker på att att du får ditt ägg som du vill.
  6. Undantaget är löskokta ägg som blir bäst om de får ligga till sig lite utan kallt vatten så att värmen utjämnas i ägget, då får du en rinnande gula och en halvfast vita.
  7. Är ägget för löskokt för din smak kan du koka det igen i några minuter extra.
  8. Jag tycker äggen blir lättare att skala om du knäcker skalet lite och lägger äggen i kallt vatten. Färska ägg är mer svårskalade än lite äldre ägg.

Inga kommentarer: